Thursday, November 23, 2006

balik kampung (i)

balik kampung.. herm.. ni antara menda yg aku suka dan sedih dengar.. suka sebab dapat balik kampung jumpa semua yg pernah aku tinggalkan.. dan sedih sebab kena tinggalkan keluarga dan kampung lagi sekali bila dah habis cuti :’( sob sob sob

herm.. balik kampung.. camne nak mulakan ek? erm citer sket pasal kampung ni aa.. kampung aku kampung beta hilir.. ni asalnya kampung ummi.. kampung ni terletak dalam 3 km ngan kampung abah, kampung bunut satut.. memang dekat aa kan.. kampung ni jauhnya 15 km dr kota bharu dan masih dalam jajahan kota bharu.. antara pekan terdekat ngan kampung ni ialah dewan beta dan mulong.. majoriti orang kampung ni keje petani tanam padi sawah.. then ada gak sebilangan kecil yg toreh getah dan tanam sayur.. kalo kampung abah lak.. masih dalam kota bharu dengan pekan terdekat dewan beta dan talang serta ketereh walaupun agak jauh.. penduduk kampung ni rata-rata mengerjakan padi sawah dan menoreh getah.. jika dibandingkan status sosio ekonomi.. kampung abah sedikit kolot dibandingkan ngan kampung.. tapi kampung abah lebih damai dan nyaman.. kampung abah ada paya tempat tinggal segala ikan darat (ikan air tawar) dan ularnya dan biawaknya dan memerangnya.. ada anak sungai tempat anak kampung berenang dan menyelam dan kencing dan berak.. ada kebun yg teramat luas tempat lelaki dan perempuan menebang dan menebas dan menerun (proses pembakaran segala apa yg ditebang untuk membersihkan sesuatu tanah dan menjadikan bahan bakar itu baja kepada tanaman kelak) dan menanam dan membaja dan berpeluh dan dipagut ular.. segala-galanya ada di kampung abah.. kampung abah.. sampai saat ini masih suci.. tapi kampung ummi yg aku duduki sekarang ini sudah sedikit sebanyak maju.. yg masih ada cuma sebatang anak sungai dan sawah padi yg masih kekal hijau...

paya dan anak sungai dan kebun dan sawah padi kampung kami banyak kenangan pada diri aku.. aku.. pernah hampir lemas di dalam paya ketika masih kecil.. pernah mengimpikan untuk berenang dalam kekeruhan air anak sungai tapi tak kesampaian.. pernah menebang dan menebas dan menerun dan menanam dan membaja dan berpeluh dan memanjat dan terduduk keletihan dan tercucuk duri dan ternampak ular dan kakoh (sejenis monyet) dan burung hantu dalam kebun kami.. pernah jua terbatal puasa ketika menyelam dan bermandi-manda dalam lumpur sawah dan menyeluk dan mengagau ikan (mencari dan menangkap ikan dalam sawah ketika air hampir kering)…

UPSR - monolog sendirian

khamis 16 november lepas.. ialah hari pengumuman result UPSR.. well.. ada yg gumbira as well as ada yg blur n sedeyh…

dalam famili aku.. ada aa beberapa orang yg amik UPSR.. setakat ni setau aku ada 2 orang je yg dapat 5A.. anak sepupu dan dua pupu aku.. yg lelain tak tau aa plak.. malas nk busy body pegi tanye situ sini huhu…

tetiba.. aku teringat saat aku amik UPSR dulu.. masa tu aku kat sk dewan beta.. darjah 6 anggerik.. tahun 1999.. haha.. zaman kanak-kanak ribena.. hidup tuk gembira je.. aku snanye baru je pindah kat skola tu masa awal taun dajah 6.. sebelum tu aku skola kt srk sultan Ismail 2 kt kota bharu.. lepas pindah je.. aku jadi pemes haha.. bukannya ape sangat pun.. rezeki aku dpt wakili skola ke banyak pertandingan time dajah 6 tu.. antara yg aku ingat ialah.. nasyid.. kuiz sains angkasa.. kuiz kesihatan.. tu wakil skola.. kalo kt skola lak.. penah jugak wakil umah sukan tuk acara akademik hehe.. tapi masa tu sume aku pun tak sedar yg tu sume anugerah DIA.. aku juz lalui dengan gelak tawa.. biasa la budak.. apa tau kan.. hahaha

beberapa bulan kemudian.. UPSR pun tiba.. sume orang jadi sibuk.. mak ayah ng doa dan baju pensel pemadam pembaris barunya.. cikgu ngan nota dan tipsnya.. dan anak murid ngan bengang dan takut dan reti nak enjoy je kejenyer…

lepas UPSR.. herm.. masa tulah kitorang enjoy sakan.. mana taknya.. blaja da habes.. exam pun da beres.. pegi skola tuk bergumbira jerk.. time tu jugak la kitorang mula aktif menyakat anak dara sunti sekelas.. bakar mercun.. pegi skola pukol 8 balik pukol 10.. main kat padang dari pagi sampai waktu rehat.. buli budak kecik.. cikgu buat dek jer.. kitorang bos sebab da jadi super-duper senior.. dan kekadang yg baik.. masuk kelas adik-adik junior ganti cikgu.. jaga kelas tu.. itulah zaman kitorang.. tapi.. skola ada buat aktiviti sukaneka tuk isi masa lapang sebelum result kuar dan cuti akhir taun bermula.. sukaneka tu best sangat.. itulah detik-detik terakhir yg sempat kitorang kongsi bersama.. sukaneka tu seingat aku ada banyak games.. tp yg paling aku ingat ialah main tin sepuluh.. best sangat sebab aku antara wakil yg main.. tu lah cara kitorang release tension dulu…

tapi sekarang da lain.. budak-budak lepas exam pegi melancong.. KL aa antara tempat yg paling menarik.. ari tu aku ada jumpa budak sekolah dlm zon yg sama dgn skola aku kt KLCC.. ada jugak yg aku jumpa dlm train.. ingat nk tego dorang.. tp belum berkesempatan.. well.. itu satu kebanggaan tengok budak-budak kampung skang da maju.. kecik lagi da kenal dunia luar.. baguslah…

then.. tiba la hari kua result UPSR.. ari tu jugak kitorang ada jamuan makan seluruh dajah 6 ngan sume cikgu.. ari tu cukup sentimental.. result sampai dlm waktu hampir tengah hari.. dlm setengah jam kemudian.. result da siap bertampal kat board.. drpd sume pelajar.. hanya 7 orang je yg dapat straight 5As.. aku.. apih.. jihey.. idin.. amin.. pijey.. shasha.. kitorang memang enjoy giler.. pegi salam sume cikgu.. ucap time kasih.. lepas tu kitorang makan.. haha aku lak secara kebetulan sempat tolong cikgu agihkan makanan kt member-member.. kitorang makan besar.. ada nasik minyak dan aiskrim.. tapi.. yelah.. tak sume yg gembira time makan tu.. ada yg sebak nangis.. yg blur.. itulah antara saat makan yg paling indah zaman aku kecik…

tapi tulah.. kegagalan bukan selamanya.. aku pun bukan selamanya berjaya.. malah pernah gagal.. tapi itulah secebis pengalaman yg suci lagi mahal…

sekarang ni.. kawan aku masa kt dewan beta.. da ada di merata tempat.. dan ada beberapa orang yg masih contact.. last kitorang buat reunion ialah pada lebih kurang mac 2005.. beberapa hari sebelum result SPM keluar.. sekarang da agak susah.. sume da sibuk ng diri masing-masing.. cuma kekadang.. masih lagi bertegur sapa dan bertanya khabar…akhir sekali.. antara kawan dajah 6 yg aku masih ingat ialah.. hemrul.. hafiz.. karim.. zulhilmi.. azeehan.. hassanul.. azim.. idin.. jahuzai.. syed.. fadhlul.. syafizam.. amin.. aizat.. azmi.. yuyu.. shasha.. eny.. nomy.. ain.. idayu.. aduni.. syahida.. nazerah.. ruzana.. dan sekaliannya.. sory lah.. aku da blur.. da tak ingat.. tp kalo ada sesape yg masih ingat.. tolong ingatkan aku ek…

“ hidup tak selalunya indah seperti impian.. tapi yang indah itu akan selalu hidup dalam kenangan ”

blog baru...

assalamualaikum kpd sume yg baru datang ke blog baru aku nih.. ^_^

herm.. snanye blog ni da lama aku buat.. tp posting tak banyak.. so.. skarang ni.. aku mula timbul kesedaran dan minat tuk tulis blog balik…

kalo dulu.. blog aku macam terlampau kaku.. so yg ni.. aku nak nampak ada variety dan mudah difahami sket.. nanti sesape je yg masuk baca.. aku harap dorang mudah faham apa yg aku cuba fahami dan sampaikan…

sedikit pasal blog ni.. kalo korang sume nak tau.. bukan senang snanye nak menulis sesuatu yg serius.. mcm blog ni.. serius maksudnya.. aku menulis apa yg berguna.. bukan sekadar merapu ntah pape.. benda paling susah bagi aku ialah mood tuk menulis tu sniry.. kalo idea tak de la jadi isu sangat.. idea aku mudah datang.. malah kekadang.. aku bleh reka jalan cerita tentang ape yg aku nak tulis dlm kepala.. tp bila ngadap laptop nk tekan keyboard tu la.. huh sume datang.. tepikir kain baju tak basow lagi la.. nak prepare masak.. boring duk kat umah.. macam-macam hal la.. tu la pasal.. time tengah malam je aku bleh bg tumpuan sket.. sebab malam sume da tido.. so masa bersendirian ni la merupakan masa yg paling ‘zuuq’ dan ada feel sket hehe.. ni skarang ni pun.. aku bawak laptop masuk bilik.. berlunjur atas katil dan mula menulis…

untuk blog ni.. antara target aku ialah.. aku nak korang rasa apa yg aku alami.. sebab apa yg aku tulis kat sini ialah pengalaman yg telah aku lalui.. aku buat camni sebab.. kita tak kan dapat lalui sume perkara.. so.. kita harus berkongsi untuk saling melengkapi.. idea blog ni pun merupakan jaringan mereka yg pernah dan masih hidup dlm perjalanan hidup aku.. keduanya.. aku harap.. dengan blog ni.. aku akan lebih rapat dengan sesiapa sahaja yg sudi dlm lingkungan tertentu.. inilah antara beberapa perkara yg aku harapkan dr blog ni…

dalam blog ni.. aku harus tegaskan bahawa bahasa perantaraan yg digunakan ialah bahasa standard budak remaja sekarang.. mungkin ada yg tergelak pabila aku mengutarakan isu bahasa.. tp.. aku memang tegas dlm soal macam ni.. cuma untuk blog ni.. aku bagi pengecualian.. semata-mata untuk menghidupkan blog ini dan mendekatkannya kpd golongan remaja.. kalo nak bahasa tatabahasa.. tunggu la web aku nanti…

so.. aku mintak sangat la kat korang sume ni.. lepas baca apa yg aku tulis dan posting kat sini.. supaya dapat bagi respon.. bagi je la pape komen ke.. cadangan ke.. aku tak kesah.. kalo korang nk bg respon yg mantap.. send kat email aku sidqi87@yahoo.com supaya aku leh posting kat sini dan kita sesama leh baca.. yg penting.. korang dapat sesuatu yg berharga drpd tulisan aku.. itulah impian aku :)

cintailah...

pujangga pernah berkata..
cintailah orang yang mencintaimu..
dan tinggalkan orang yang kaucintai yang tak mencintaimu..
kerana..
mengubah hati orang lain untuk mencintaimu adalah cukup payah..
berbanding mengubah hatimu untuk mencintai seseorang...

kebahagiaan masih malu

benar..

kebahagiaan hanya pinjaman
dari DIA yang maha kenal

kebahagiaan hanya pinjaman
kejap datang kejap pulang

kebahagiaan hanya pinjaman
datang tanpa salam
pulang tanpa bayang

benar..

kebahagiaan masih malu
pada diri kerdil ini...