Tuesday, December 22, 2009

saya mahu beli universiti ini

Tadi dalam perjalanan pusing-pusing bandaraya Kuala Lumpur, saya berseloroh dengan si dia melalui telefon.

“Abang nak beli universiti ini”.

Dia tergelak bersetuju.

Beberapa bulan yang lalu, dalam suatu ceramah umum yang diadakan di sebuah pusat pengajian antarabangsa yang saya kagumi, penceramahnya memperkatakan bahawa universiti sekarang lebih tertumpu ke arah mengaut keuntungan, money making university, bukan lagi ummah strengthening university. Saya antara pendengar yang tergelak kuat, kebenaran yang sarkastik dan ironis.

InsyaALLAH jika ALLAH izinkan, saya betul-betul mahu membeli dan menaja universiti ini, supaya nanti semua ilmu dan pengetahuan tidak perlu melalui politic-ism, commercialism, dan capitalism, serta admin yang korup itu akan kerja makan gaji dengan saya.

Bagaimana?

Baiklah, sebenarnya saya masih lagi tersinggung dengan tindakan terdesak yang telah diambil, ditambah amarah akan cerita adik Nur Izzati Azahar, yang telah sebulan berlalu, tapi baru sekejap tadi sempat saya ketahui.

Teringat sistem kapitalisma yang acap kali saya pelajari, tentang bourgeoisie yang semakin angkuh kaya, dan proletariat yang semakin hina miskin.

“Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya”. [Al-Baqarah: 261]

Capitalisms_Pyramid

Credit picture to http://uo.twenteenthcentury.com/images/a/ac/Capitalisms_Pyramid.jpg

 

pyramid-kap

Credit picture to http://marxistleninist.files.wordpress.com/2008/12/pyramid-kap.jpg